Innocamping afronta l’edició més internacional

El lliurament de premis als millors establiments de càmping, novetat del sopar de gala

Diversos grups francesos, atrets pel mercat turístic espanyol, seran presents al saló per fer compres de cara a la remodelació dels càmpings que van adquirint a l’Estat

Els organitzadors preveuen que Innocamping 2023 serà l’edició mes internacional dels deu anys de vida d’aquest saló. Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure) acollirà diversos grups francesos interessats en l’oferta de la fira lleidatana. Aquests grups, atrets pel mercat turístic espanyol, seran presents a Innocamping per tal de fer compres de cara a la remodelació dels càmpings que van adquirint a l’Estat. La quinta edició d’Innocamping tindrà lloc del 17 al 19 d’octubre —juntament amb el saló Municipàlia—, i es consolida com a trobada de referència per als professionals del món del càmping de tot el país.

Més enllà del sector expositiu, Innocamping acollirà el tradicional Sopar de Gala, que aplegarà representants de la Administració pública i grans empresaris del sector turístic, a més d’autoritats de l’Agència Catalana del Turisme i del Govern de la Generalitat de Catalunya, i dels presidents de la majoria d’associacions i federacions d’hostaleria de Catalunya i d’Espanya. En el decurs d’aquesta trobada es farà un homenatge a dues persones amb una trajectòria destacada en l’àmbit dels càmpings, i es lliuraran premis per categories als millors establiments de càmping. Aquests guardons, que són una de les principals novetats d’enguany, seran entregats per empreses patrocinadores del sopar de gala.

D’altra banda, en aquesta edició augmentarà la participació d’empreses lleidatanes, com són el Grup Rull i Congelats Borràs, entre d’altres. Aquestes firmes faran demostracions de cuina per tal que els visitants puguin tastar productes de 5a gama que faciliten la feina als restauradors dels càmpings per poder atendre millor la alta demanda de turistes d’aquest estiu. Es tracta de posar en valor sistemes eficients dins les cuines que ajuden als treballadors dels càmpings a agilitar la tasca gastronòmica, a millorar la sostenibilitat dels establiments i a potenciar l’estalvi energètic, optimitzant d’aquesta manera el compte d’explotació dels departaments de restauració.

Igualment, la fira serà el marc de les Jornades Tècniques Innocamping, centrades enguany en els “Càmpings i medi ambient, com afrontar el repte del canvi climàtic”. Hi haurà dos dies de sessions, el 18 i 19 d’octubre, que tindran lloc de 9.30 a 14 hores. Les jornades acolliran també un workshop, amb mostradors d’empreses proveïdores del sector.

Innocamping ha esdevingut un punt de trobada de referència per als professionals del món del càmping de tot el país, tant per la varietat de l’oferta d’equipaments que presenta com pel fet que el saló és un fòrum de seguiment de l’evolució del mercat a curt i mitjà termini.

La 6a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure) tindrà lloc del 17 al 19 d’octubre en el recinte de Fira de Lleida, juntament amb la 22a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals).

Lleida, capital de capitals

En poc més de dues setmanes Lleida ha passat en capital del món agrari a capital del món de les ciutats. Capital firal, s’entén. Parlem, és clar, de Sant Miquel i de Municipàlia. Enguany, gràcies a la progressiva millora de la situació sanitària, estem assistint a la tan esperada normalització econòmica, una normalització que, en el cas de Fira de Lleida, es tradueix en la represa de l’activitat presencial. I reiniciem les fires presencials amb dos salons emblemàtics en els seus respectius sectors: la ja citada Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure).

Certàmens que, per cert, donen continuïtat a una Fira de Sant Miquel i un saló Eurofruit que, ja també en format presencial, van obtenir uns magnífics resultats, en gran part per la ferma voluntat d’expositors i visitants de recuperar l’activitat firal face to face després de la llarga aturada provocada per la pandèmia. Remarquem que el certamen agrari va ser un èxit tant pel nombre d’empreses expositores (290, amb una ocupació del 100% del recinte firal), com per la resposta dels visitants (quasi 100.000). I, sobretot, va resultar altament positiu pel nombre considerable de contactes i operacions que s’hi van portar a terme.

Aquesta setmana és el torn de Municipàlia, esdeveniment firal que ens convertirà en punt de referència del mon municipal i municipalista, amb milers d’alcaldes, regidors, tècnics municipals d’arreu de l’Estat i de l’estranger que s’aplegaran a Lleida atrets tant per l’àmplia exposició de serveis i equipaments destinats millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes dels seus municipis (recordem que el saló és conegut també com l’“hipermercat dels alcaldes”) com per la plataforma de d’informació i debat que es genera al saló per mitjà dels seu interessant programa d’activitats paral·leles.      

I parlant de visitants, vull fer una menció especial a la missió tècnica formada per una trentena d’alcaldes, regidors, alts directius, tècnics d’administracions públiques i experts en temes municipalistes d’Argentina, Bolívia, Perú, Mèxic, El Salvador, República Dominicana i Equador que viatjarà a Municipàlia, una delegació que consolida plenament la vocació internacional del saló.

Paral·lelament a Municipàlia té lloc la fira Innocamping, referent professional d’aquest sector a nivell estatal i que atraurà també un alt nombre de propietaris i directors de càmpings de tot el país. Municipàlia i Innocamping són salons que es complementen a la perfecció i que generen interessants sinergies de mercat entre les empreses expositores, ja que en molts casos es tracten d’equipaments vàlids tant per a les ciutats com per als càmpings.

No podem obviar el poder de convocatòria d’aquesta fira, la qual comptarà, entre altres, amb la presència de representants de l’Associació de Càmpings d’Alacant, Associació de Càmpings d’Andalusia, Associació de Càmpings de Barcelona, Associació de Càmpings de Castelló, Associació de Càmpings de Lleida, Associació de Càmpings de la CCAA Valenciana, Associació de Càmpings d’Euskadi, Associació de Càmpings de La Rioja, Associació de Càmpings de València, Associació de Càmpings de Muntanya i Pirineu Català, Associació de Càmpings de Tarragona, Càmpings de Girona i Confederació de Càmpings del Mediterrani. Igualment, podem destacar que ens visitaran representants de cadenes de càmpings tan importants com els grups Marjal i Sènia, o els francesos Capfun i Sandaya.

M’agradaria subratllar novament, doncs, que Lleida, tot i ser una ciutat menor en població i en infraestructures (com els equipaments firals i la capacitat hotelera) respecte a les grans capitals de l’Estat, ha estat capaç de consolidar-se com a referent i capital de dos sectors tant potents com són el municipalista i el sector turístic.

I, per acabar, remarcar un cop més la importància de Fira de Lleida com a motor d’activitat econòmica, de dinamització empresarial i de posicionament de la ciutat i les terres de Lleida. Salons com Municipàlia i Innocamping palesen de forma explícita l’enorme impacte econòmic que les grans fires tenen sobre la seva àrea geogràfica d’influència directa, dinamitzant sectors com l’hoteler (per cert, amb plena ocupació durant els dies de la fira), la restauració, el comerç o el transport.

 Lleida, durant tres dies, esdevindrà la ciutat amb més alcaldes i regidors de tot l’Estat. Des de Fira de Lleida volem donar la benvinguda a aquests il·lustres convidats amb el convenciment absolut de que Municipàlia i Innocamping seran un excel·lent negoci per als expositors, per als visitants i, per suposat, per al nostre territori.

Oriol Oró Trilla
Director General de Fira de Lleida

Innocamping homenatjarà Lluís Perera, pioner del sector del càmping

En un sopar de gala que es farà el 23 d’octubre i aplegarà un centenar d’empresaris del sector, inclosos representants d’alguns dels principals grups de l’àmbit del càmping d’Europa

El tradicional sopar de gala celebrat en el marc del saló Innocamping retrà homenatge a l’històric empresari Lluís Perera, creador d’un dels primers grups empresarials centrats en aquest sector, el Grup Stel Campings. En el transcurs de la gala, l’Associació de Càmpings de Lleida lliurarà una record commemoratiu (una figura de la Seu Vella) a Perera, en reconeixement a la seva trajectòria i al seu esforç continu per modernitzar i posar en valor aquest tipus d’allotjament. El sopar inclourà parlaments de representants institucionals i del sector i també una activitat sorpresa preparada pels organitzadors.

El sopar de gala d’Innocamping, un dels actes més emotius d’aquest saló, tindrà lloc el 23 d’octubre en el marc el Parador Nacional del Roser i aplegarà un centenar d’empresaris del món del càmping de Catalunya i d’altres comunitats de l’Estat. A la trobada assistiran representants d’alguns dels principals grups empresarials del sector del càmping de l’Estat i d’Europa, com Capfun, CampingRed, marjal Resorts o Grup Sènia.

Lluís Perera enginyer de formació i constructor de professió, es va introduir en el sector del càmping a principis dels vuitanta amb el Camping Stel Roda de Barà, que va obrir les portes al juny de 1981, amb les millors instal·lacions del moment. Actualment, la família Perera és propietària també del Càmping Pirineus i del Càmping Stel Puigcerdà.

Els sectors representats a Innocamping seran els de les instal·lacions esportives i de lleure; piscines i sistemes de depuració; senyalització i il·luminació per led; sistemes de recollida i selecció de residus; jardineria i espais verds; energies renovables; noves tecnologies i TIC; seguretat i vigilància; xarxes d’aigües; parcs infantils; prestacions de serveis; bungalows i mobil homes; mobiliari interior i exterior; control d’accés i automatismes; i vehicles de servei.

La 20a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i la 4a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure) es desenvoluparan del 22 al 24 d’octubre en el recinte de Fira de Lleida.

Càmpings, cruïlla de camins: compravenda, cadenes, franquícies, grups inversors, càmpings independents

10.00

Presentació

(Assistents d’Agustí Valls i personalitats)

10.15

 Com canviarà el sector actual el procés de concentració i formació de grans grups

(Joan Anton, president de l’Associació de càmpings de Tarragona)

10.45

Estructures de propietat eficient: com minimitzar els costos d’una futura venda

(Pablo Boguña de Gispert, responsable Àrea Planificació patrimonial de Banca Privada de CaixaBank)

11.15 Pausa / cafè
11.45

Avantatges d’intermediació en la compravenda d’un càmping

(Florian Macé de Lepinay, responsable de Concert a Espanya)

12.15

Cobertures per assegurar les inversions a càmpings

(Jordi Tarradas, expert en gerència de riscos i anàlisi d’actius, Catalana Occident)

12.45

Taula rodona Què aporten les cadenes de càmping al sector?

Ralph Heinze, director de Serveis Turístics Heinze Latzke

Walid Hanini, responsable d’Espanya de Capfun

Álvaro García, gerent de CampingRed

Sergio Gómez, director general d’Marjal Resorts

Pere Marquès, director general del Grup Sènia

14.00 Conclusions i cloenda

Inscrigui’s per assistent: https://innocamping.es/invitacio-professional/

 

 

Organitza: Patrocina: Col·laboració:

Balanç positiu de Municipàlia i Innocamping, que apleguen 20.000 visitants

Les tecnologies aplicades a la participació ciutadana i les energies renovables, sectors claus del present i el futur dels dos certàmens

 

La 19a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i la 3a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), han tancat avui les seves portes “amb un balanç positiu” per part dels expositors, que han experimentat un increment de les expectatives de contractació per part de les administracions locals, segons ha dit l’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació La Fira de Lleida, Àngel Ros.

Ambdós certàmens han registrat uns 20.000 visitants, una xifra similar a les dues darreres edicions  i en la que destaca l’augment de la presència de professionals internacionals. A més, ha afegit que les fires ha tingut un impacte directe de 8 milions d’euros sobre l’hoteleria –hi ha hagut ocupació plena als hotels–, la restauració i els serveis globals de la ciutat. El paer en cap ha destacat que els sectors claus d’aquest edició, i també del futur, són els de les tecnologies aplicades a la participació ciutadana i a la detecció de problemes i les energies renovables.

Pel que fa a la tercera edició d’Innocamping, Ros ha dit que “els professionals del sector han mostrat la seva satisfacció per l’evolució de la fira, que ja la consideren un saló de referència en l’àmbit estatal d’aquest sector turístic”.

Cal recordar que Municipàlia i Innocamping han aplegat 334 expositors directes (un 6% més que en l’edició anterior) repartits en una superfície bruta d’exposició de 23.300 m2 i un programa paral·lel que ha inclòs 35 activitats professionals de gran qualitat, entre seminaris professionals, jornades tècniques, reunions professionals, assemblees sectorials, conferències i presentacions d’empresa.

Destaca l’alta participació d’empreses expositores internacionals procedents de països com Holanda, Portugal, Alemanya, Itàlia, França, Bèlgica i el Canadà. A més, enguany el saló ha ofert una gran zona d’exposició de productes i serveis innovadors que milloren la gestió de les ciutats i promouen l’estalvi energètic, com els vehicles elèctrics (cotxes i motos), el control de l’estacionament regulat i monitorització del soroll urbà, les estructures de connexió turística, els nous materials i la seguretat en el mobiliari urbà i d’oci o la gestió de residus.

En l’àmbit de la internacionalització destaquen el networking, organitzat per Amec Urbis i Fira de Lleida, que ha aplegat una delegació de 6 importants càrrecs ministerials d’Algèria, el Marroc i Tunísia i un representant institucional de Romania, i representants 15 empreses expositores del saló Municipàlia, així com la II Missió Inversa Internacional organitzada per la Unión Iberoamericana de Municipalistas i Fira de Lleida i en la que han participat 33 tècnics i càrrecs municipalistes de països llatinoamericans com són Colòmbia, Perú, Mèxic, l’Argentina, Equador, Paraguai, la República Dominicana i el Salvador.

Pel que fa a Innocamping, cal incidir en el sopar de gala que ha aplegat més de 100 empresaris del sector del càmping de Catalunya i d’altres comunitats de l’Estat. La trobada, organitzada amb motiu del 40è aniversari de la creació de les principals associacions de càmpings catalanes, ha estat organitzada per Fira de Lleida amb el suport de l’Associació de Càmpings de Lleida.

Els sectors representats a Municipàlia i Innocamping han estat els d’energia i sostenibilitat; enllumenat; equipaments esportius i de lleure; gestió de residus, neteja i medi ambient; jardineria; tecnologies i comunicació (TIC); mobiliari urbà i parcs infantils; mobilitat i transports; prestació de serveis; parcs i jardins; tractament i distribució d’aigües, i xarxa viària i senyalització.

 

 

Els càmpings de muntanya presenten a Lleida la marca “Som Paisatge”

El projecte prioritza les preferències del client —bàsicament les activitats organitzades de turisme rural que vol fer— i en funció de les mateixes proposar uns establiments concrets

 

El saló Innocamping ha acollit aquesta tarda la presentació de la nova marca “Som paisatge”, una iniciativa de l’Associació dels Càmpings de Muntanya i del Pirineu català per promocionar “un estil d’allojtament turístic en contacte directe amb la natura i el paisatge”, segons ha explicat Montse Arnau, presidenta de l’entitat. El nou projecte se centra en prioritzar les preferències del client —bàsicament les activitats de turisme rural que vol fer— i en funció de les mateixes proposar uns establiments concrets. Les primeres iniciatives han estat crear una nova web i material promocional per donar a conèixer la marca.

La nova aposta dels càmpings de muntanya està adreçada sobretot a un client familiar i a un client esportista i centra l’oferta en tendes, caravanes i bungalows (segons la demanda de l’usuari) i en totes aquelles activitats organitzades —senderisme, esports d’aventura, etc.— que es poden fer al voltant de l’allotjament. Arnau ha dit que “Som paisatge” es basa també en “mantenir uns estàndards de qualitat i de respecte mediambiental”.

L’Associació dels Càmpings de Muntanya i del Pirineu català va néixer fa 30 anys amb l’objectiu de promoure l’allotjament en càmpings i bungalous com a opció idònia per gaudir de la natura, la muntanya i els Pirineus. Actualment compta amb 22 càmpings repartits entre el Pirineu català, el Priorat i el Baix Camp.

L’objectiu de l’entitat és afavorir l’equilibri entre l’activitat turística, el medi ambient i el ritme de la vida rural. A més, promou la possibilitat de participar en activitats esportives i d’oci, en manifestacions culturals i folklòriques i artístiques, i en descobrir la gastronomia de cada indret.

La presentació de “Som Paisatge” ha tingut lloc en el marc d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), fira professional paral·lel a Municipàlia que té lloc del 24 al 26 d’octubre i que centra els seus continguts en el món dels càmpings, els resorts, les instal·lacions esportives i les ciutats de vacances.

 

 

El món del càmping s’aplega en el sopar de gala del saló Innocamping

A l’acte, que va comptar amb més de 100 assistents, es van atorgar distincions a diversos empresaris que han treballat per potenciar l’associacionisme en el sector

 

Mes de 100 empresaris del sector del càmping de Catalunya i d’altres comunitats de l’Estat s’han aplegat al sopar de gala Innocamping celebrat ahir a l’hotel Condes d’Urgell de Lleida en el marc del saló Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), certamen que té lloc aquests dies a la ciutat catalana. La trobada, organitzada amb motiu del 40è aniversari de la creació de les principals associacions de càmpings catalanse, ha estat organitzada per Fira de Lleida amb el suport de l’Associació de Càmpings de Lleida.

En el decurs de la gala es van lliurar diversos distincions a empresaris que han treballat per potenciar l’associacionisme en el sector. Els reconeixements han recaigut en Josep Maria Pla, expresident de l’Associació de Càmpings de Girona; Josep Isern, expresident de l’Associació de Càmpins de Lleida; Berta Cabré, expresidenta de la Federació Catalana de Càmpings, i José Franquet, expresident de la Federació de Càmpings de la Comunitat Valenciana.

Homenatge a Josep Maria Rosell
L’acte ha servit també per retre homenatge a l’històric empresari Josep Maria Rosell Saurina, propietari del càmping Vilanova Park i promotor d’una nova instal·lació a Cubelles. Rosell fou president de la Federació Espanyola d’Empresaris de Càmping durant 25 anys i un gran promotor de l’associacionisme en el sector durant els seus inicis als anys seixanta i setanta.

En el decurs del sopar l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat que els càmpings són una “part importantíssima” del sector turístic, ha agraït als empresaris del sector la confiança en Lleida per fer-hi la seva trobada dins d’Innocàmping i ha mostrat el seu desig de que aquest sector tiri endavant, “representant la potència del sector turístic”.

La trobada ha comptat amb representants del món del càmping com Àngels Ferré, presidenta de la Confederació Espanyola de Càmpings del Mediterrani; Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings; Marta Cortina, presidenta de la Federació de Càmpins de Lleida; Juan Delegado, president de la Federació de Càmpings de la Comunitat Valenciana, i Montse Arnau, presidenta de l’Associació de Càmpings de Muntanya i Interior, així com els ja esmentats José Frasquet, president de l’Associació de Càmpings d’Alacant, i Berta Cabré, presidenta de l’Associació de Càmpings de Girona.

Entre els assistents al sopar han destacat també representants de càmpings emblemàtics com Vilanova Park, Las Dunas, Sanguli, Cambrils Park Resort, Playa Montroig, Torre del Sol,  Templo del Sol i Stel, entre molts altres.

L’acte s’emmarca en la celebració d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), certamen que, a banda de la mostra d’equipaments i serveis, acull un seguit d’activitats paral·leles com la Jornada professional Innocamping 2017 d’empresaris de l’àmbit del càmping, celebrada ahir dimarts i en la qual es van debatre les claus i tendències que marquen el futur d’aquest sector.

Innocamping és un saló professional biennal que arriba a la tercera edició amb la vocació de convertir-se en la fira sectorial de referència del càmping, els resorts, les instal·lacions esportives i les ciutats de vacances. Innocamping ofereix una mostra dels equipaments necessaris per a les seves instal·lacions, des de barreres, paviments, gestió de residus i vehicles a mobiliari, spas-piscines i instal·lacions esportives en general, passant pels mobile home, bungalous i construccions de lleure diverses.

 

 

Les aliances entre càmpings i l’optimització tecnològica, claus per al futur del sector

Els experts diuen que cal personalitzar el producte per ser més competitiu

 

“És necessari aprofitar les aliances entre càmpings per tenir força a nivell de destinació i poder generar producte diferenciador”. Aquest és un dels consells que ha donat Andrés Romero, cofundador de l’empresa Arisi Marketing i autor de la ponència “L’impacte del SEO a la indústria turística, cap a on han d’enfocar esforços els empresaris del càmping?”, que ha obert la Jornada professional Innocamping 2017 d’empresaris del sector del càmping.

Romero ha explicat com ha d’optimitzar el seu web l’empresari de càmping per millorar el seu posicionament en els cercadors i fer-se més visible cap als seus potencials clients. El ponent considera bàsic que el gestor del càmping intervingui en el procés de compra mitjançant continguts que generi ell mateix de manera autònoma per canalitzar la reserva directa.

Andrés Romero ha destacat la importància que tenen els resultats de recerca en la necessitat del client i en els processos de compra associats a la reserva directa. “Cal diferenciar-se respecte a altres plataformes com les agències de viatges on line o els metabuscadors, més estandarditzats, i, mitjançant les aliances entre empresaris del sector, generar producte entre diferents agents que articulin la destinació turística”, ha reblat. Per a Romero, el sector de càmpings és molt competitiu a nivell productiu, però cal millorar molt en l’aspecte tecnològic i recomana seguir personalitzant el producte i optimitzant els sistemes tecnològics per ser cada cop més competitius.

Precisament, un altre del ponents de la jornada ha estat Guillermo Díaz, director comercial de Eulerian Technologies, que ha explicat les fórmules per fer ofertes personalitzades per al client. Una de les claus de les estratègies actuals del màrqueting és oferir al client allò que vol, per això cal saber prèviament qui és i què cerca. Díaz ha presentat la plataforma que representa, especialitzada en recopilació de dades, que permet satisfer les principals necessitats d’e-marketing en temps real, anàlisi de web, activació de dades, etc.

El ponent ha explicat algun dels casos d’èxit de la seva empresa com són  Melià Hotels i la xarxa de càmpings Homair Vacances, amb establiments a França, Itàlia, Croàcia i l’Estat espanyol. Díaz ha coincidit amb la necessitat que càmpings de petit volum s’uneixin per poder fer front al constant canvi tecnològic que experimenta el sector. “La inversió econòmica que precisa el sector en àmbits com la tecnologia digital i la formació és constant i les aliances són l’única manera de fer front als reptes de cada dia”, assegura Guillermo Díaz.

Finalment, la jornada ha comptat amb la intervenció de Juan Maria Leonardo Llorente, responsable de l’empresa Roiback, i de Pablo Rodríguez Tomasini, director de Marketing a Stay App, que han parlat de la venda directa i de la importància del motor de reserves. Rodríguez ha explicat que el motor de reserves on line ofereix a l’empresari de càmping una sèrie d’eines que ajuden a analitzar el comportament del client per maximitzar el rendiment i augmentar els ingressos.

El ponent ha explicat experiències tecnològiques que està aplicant la seva empresa i que tenen força èxit, com és el cas dels “bots”, eines interactives que van un pas més enllà de les app. “Amb el bot l’usuari pot preguntar el que vulgui i l’establiment –càmping, hotel, etc.– pot anar detectant d’aquelles qüestions que generen interès però que mai havia considerat. D’aquesta manera, la millora no només afecta els usuaris, sinó que també beneficia els establiments, ja que poden aprendre a partir d’aquesta conversa que per mitjà del bot manté amb els clients”, ha explicat Rodríguez.

El director general de Turisme de a Generalitat de Catalunya, Octavi Bono, ha estat l’encarregat d’inaugurar la Jornada professional Innocamping 2017 d’empresaris del sector del càmping. Dins del programa del saló demà dimecres tindrà lloc una jornada tècnica dedicada al turisme esportiu com a motor dels negocis.

 

 

Lleida, capital del municipalisme amb la celebració de Municipàlia-Innocamping

Fira de Lleida es converteix en l’aparador de les principals innovacions en serveis i equipaments municipals i en el fòrum de debat dels representants locals

 

El director general de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono, ha estat l’encarregat d’inaugurar la 19a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i la 3a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), amb un discurs centrat en “el binomi que existeix en la utilització de l’espai públic com a lloc de residència, de gestió i de disseny urbanístic, d’una banda, i l’ús turístic que en fan els visitants, de l’altra, que s’ha de traduir en una millora dels equipaments i els serveis que han de rebre els ciutadans”. Pel que fa a Innocamping, Octavi Bono ha destacat l’enorme potencial del sector del càmping a Catalunya, que amb 350 establiments representa el 29% del total de places de l’Estat espanyol (n’hi ha 270.000) i genera el 20% de les pernoctacions.

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, Àngel Ros, ha apuntat que “Municipàlia ha tingut la capacitat de mantenir-se com l’única fira de l’Estat dedicada genèricament als serveis i als equipaments municipals i és també un gran fòrum de debat sobre el present i el futur de la gestió dels pobles i les ciutats”. El saló suposa una ajuda important “al deure inexcusable que tenim els ajuntaments de fer avançar els municipis per ser més intel·ligents, digitals i sostenibles”. Ros ha recordat que Municipàlia-Innocamping apleguen 334 expositors directes (un 6% més que l’edició passada), amb un programa paral·lel que inclou 35 activitats professionals de gran qualitat, i que tenen un impacte econòmic directe a la ciutat d’uns 8 milions d’euros.

El paer en cap ha destacat el reforç de la internacionalització de l’edició d’enguany amb una alta participació d’empreses expositores i de visitants procedents de quatre continents i la celebració de la II Missió Inversa Internacional: Solucions sostenibles per a la gestió de les nostres ciutats, organitzada per la Unión Iberoamericana de Municipalistas i Fira de Lleida, i el networking amb responsables de projectes i concursos municipals del Marroc, Tunísia i de Romania, organitzat per Amec Urbis i Fira de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida i vice-president primer de la Fundació Fira de Lleida, Joan Reñé, ha dit que “Municipàlia és el punt de trobada dels responsables municipals (alcaldes, tècnics, funcionaris, etc.) i de les empreses del sector per compartir experiències i per conèixer les darreres novetats que ajudin a millorar l’eficiència dels serveis de qualitat que els ajuntaments ofereixen als seus ciutadans”. Reñé ha reivindicat “un finançament just davant la manca de recursos econòmics que pateixen els ens locals per complir amb la seva tasca d’oferir serveis de qualitat i d’un nivell d’excel·lència”; no obstant això, ha recordat que “els municipis són les úniques administracions que poden presentar els comptes econòmics sanejats”. Joan Reñé també ha fet referència al Pla de Reforç Municipal de la Diputació de Lleida que posa en circulació 20 milions d’euros extra per tal que tots els ajuntaments puguin executar noves inversions locals. Si a aquest diners se sumen els fons Feder, els ens locals lleidatans disposen de 50 milions d’euros per executar diferents projectes (en l’actualitat se n’han presentat una cinquantena).

El secretari general de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Juan Ávila, ha destacat que “Municipàlia és un saló de referència per als responsables i els tècnics dels municipis i les diputacions, en què es presenten les darreres innovacions en equipaments i serveis municipals que serviran per oferir els millors serveis als ciutadans”. Ávila ha posat èmfasi en el fet que, “a banda de fer una tasca immillorable, les administracions locals destaquen per tenir els comptes sanejats”.

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, també ha destacat que “Municipàlia és l’aparador de les darreres innovacions en equipaments i serveis que serviran per facilitar la millora urbanística dels municipis i ampliar els diferents serveis que els ajuntaments ofereixen a la comunitat”. Buch ha incidit en el compromís que els ens locals tenen amb la societat, fent inversions en partides socials i en equipaments.

 

 

Municipàlia-Innocàmping incrementa superfície i nombre d’expositors

Alta participació internacional amb empreses expositores d’Holanda, Portugal, Alemanya, Itàlia, França, Bèlgica i el Canadà

El saló acull un networking amb responsables municipals del Magrib

 

La 19a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i la 3a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), certàmens que es desenvoluparan del 24 al 26 d’octubre en el recinte de Fira de Lleida, aplegaran 334 expositors directes (un 6% més que l’edició passada) repartits en una superfície bruta de 23.300 m2 i un programa paral·lel que inclou 35 activitats professionals de gran qualitat, segons que ha dit avui Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, durant la presentació dels dos certàmens, acte que ha tingut lloc avui a La Llotja de Lleida. El paer en cap ha apuntat que enguany hi haurà plena ocupació dels pavellons, s’incrementa la superfície d’exposició exterior i s’habilita una carpa de 1.200 m2 per augmentar l’espai cobert i s’augmenta en un 10% l’àrea d’exposició neta total respecte el 2015.

Àngel Ros ha apuntat que “Municipàlia ha sobreviscut com l’única fira dedicada genèricament als equipaments i als serveis municipals a tot l’Estat, cosa que no han aconseguit el salons de Madrid i de Saragossa” i ha afegit que “aquesta edició arriba en un bon moment, atès que ens trobem a la meitat de la legislatura i històricament els responsables municipals opten per contractar béns i serveis”. De la mateixa manera s’ha manifestat Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida i vice-president primer de la Fundació Fira de Lleida, qui ha dit que “Municipàlia és el punt de trobada dels responsables municipals (alcaldes, tècnics, funcionaris, etc.) per conèixer les darreres novetats que ajudin a millorar l’eficiència dels serveis de les seves poblacions”. Reñé també ha fet referència al Pla de Reforç Municipal de la Diputació de Lleida que posa en circulació 20 milions d’euros extra perquè tots els ajuntaments puguin executar noves inversions locals.

Alta presència internacional
Cal destacar l’alta participació d’empreses expositores internacionals procedents de països com Holanda, Portugal, Alemanya, Itàlia, França, Bèlgica i el Canadà. A més, enguany el saló ofereix una gran zona d’exposició de productes i serveis innovadors que milloren la gestió de les ciutats i promouen l’estalvi energètic, com els vehicles elèctrics (cotxes i motos), el control de l’estacionament regulat i monitorització del soroll urbà, les estructures de connexió turística, els nous materials i la seguretat en el mobiliari urbà i d’oci o la gestió de residus.

Municipàlia i Innocamping acolliran 35 activitats paral·leles d’alt nivell, entre seminaris professionals, jornades tècniques, reunions professionals, assemblees sectorials, conferències i presentacions d’empresa. Entre aquestes activitats cal destacar la Jornada professional Innocamping d’empresaris del sector del càmping, organitzada per Ediciones Peldaño; les jornades d’eficiència energètica, bicicleta pública i administració electrònica, el Congrés Ategrus sobre abocadors controlats, les sessions sobre Participació ciutadana, Smart Cities per la gestió de l’estacionament i contaminació acústica, models de gestió de residus, turisme esportiu com a motor dels negocis, telegestió i estalvi energètic, entre d’altres.

Cal remarcar que la Unión Iberoamericana de Municipalistas i Fira de Lleida organitzen la II Missió Inversa Internacional: Solucions sostenibles per a la gestió de les nostres ciutats, en què 30 tècnics i càrrecs municipalistes de països llatinoamericans visitaran la fira per compartir experiències sobre energia, mobilitat, seguretat i medi ambient. Els participants provenen de diferents municipis de Colòmbia, Perú, Mèxic, l’Argentina, Equador, Paraguai, la República Dominicana i el Salvador.

Networking amb responsables municipals del Magrib
Destaca també com a novetat el networking amb responsables de projectes i concursos municipals del Marroc i Tunísia. Organitzat per Amec Urbis i Fira de Lleida, comptarà amb la participació de diferents perfils professionals de l’àmbit municipal, entre els quals es troba una entitat del Marroc creada per desenvolupar la mobilitat urbana de Gran Casablanca (regió situada al nord-oest del Marroc, la més poblada de país), com també una altra entitat de Tunísia gestora de concursos públics de les municipalitats, a més d’altres entitats prescriptores interessades en les innovacions de les empreses participants a Municipàlia.

Els sectors representats a Municipàlia i Innocamping són els d’energia i sostenibilitat; enllumenat; equipaments esportius i de lleure; gestió de residus, neteja i medi ambient; jardineria; tecnologies i comunicació (TIC); mobiliari urbà i parcs infantils; mobilitat i transports; prestació de serveis; parcs i jardins; tractament i distribució d’aigües, i xarxa viària i senyalització.

La inauguració oficial de Municipàlia i Innocamping tindrà lloc el dimarts 24 d’octubre, a les 11 h, i anirà a càrrec del director general de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono. Ambdós certàmens firals obriran diàriament de 10 a 19 h.